INDEX     STALLIONS     MARES     BREEDING     CONTACT

Zsadist 

Perustiedot

Virallinen Nimi: Zsadist
Lempinimi: Zeta

Rotu: hannover
Sukupuoli: ori
Syntynyt, ikä: 26.06.2008 GER
Säkäkorkeus: 168cm

Omistaja: Lime
Maahantuoja: K.J
Kasvattaja: Mirella Grosselwe, Saksa

Koulutustaso: re: 150cm ko: He A me: 130cm
Painotus: esteratsastus
Saavutukset: ERJ-I, YLA3

 
Palkittu ERJ-laatuarvostelutilaisuudessa 25.04.2012,
(7+50+22+15+7=101) ERJ I

Palkittu YLA-laatuarvostelutilaisuudessa 18.04.2012,
18 - 32 - 21 - 33 = 104p / YLA3

Luonnekuvaus

Zsadist eli Zeta on hieno ja komea oripoika joka saapui meille viisivuotiaana suuresta siittolasta. Hyvin orimainen hevonen saattaa olla melko hankala käsitellä mutta korvaa sen monin kerroin olemalla erinomainen ratsu. Kilpailutilanteissa ori on aina tosissaan ja nauttii saadessaan esiintyä suurelle yleisölle.

Maasta käsiteltäessä Zeta tarvitsee vahvan ihmisen jolla on paljon taitoa ja joka osaa asettaa tiukat rajat orille. Tammojen läheisyydessä ori saa melkoisesti virtaa kavioihinsa ja esittäisi mielellään kaikenlaiset kevätjuhlaliikkeet, joten kunnolliset välimatkat kaikkiin muihin hevosiin on syytä pitää. Harjauspaikalla Zeta osaa kyllä olla kohtuullisen nätisti mutta tylsistyessään saattaa ruveta kovastikin kuopimaan. Edestä ohitettaessa kannattaa pitää oria hieman silmällä, nopeat refleksit omaava hevonen kun mielellään näykkäisisi ohikulkijoita. Tosissaan Zeta ei kuitenkaan pure. Suojien ja pinteleiden laitto sujuu hyvin, satuloidessa ori usein vähän luimii muttei järjestä mitään suurempaa kohtausta. Suitset hän ottaa aivan nätisti päähän.

Selkään kun on kerran päästy niin Zeta muuttuu paljon miellyttävämmäksi hevoseksi, herkäksi ja iloiseksi. Zeta tekee mielellään töitä ja mitä haastavampi tehtävä sitä parempi. Zetalla on hyvä luonnollinen notkeus ja elastiset liikkeet ja selässä on mukava istua kaikissa askellajeissa. Liikeskaala on hyvä ja Zeta kuuntelee hyvin apuja joten tätä hevosta on helppo koota ja pidentää samalla voimakkaat askeleet ylläpitäen. Laukanvaihdoissa Zetalla on toisinaan melko kevyt takapää mutta isompia hyppyjä ei kyllä tule. Vastalaukkaa olemme treenanneet kovasti kehittääksemme Zetan tasapainoa ja nykyään ori kulkee siinäkin erinomaisessa tasapainossa ja itsensä kantaen.

Esteillä Zeta on hyvin innoissaan ja nauttii jokaisesta esteestä jonka pääsee ylittämään. Jaloistaan tarkka ori saattaa treenatessa liioitella hyppyjä ja jäädä leijailemaan esteiden ylle mutta varsinkin nopeilla radoilla ja uusintateitä tehtäessä ori jättää esiintymisen vähemmälle ja hyppää enemmän eteenpäin. Rohkea ratsastaja voi hyvin ottaa isompiakin riskejä Zetan kanssa, se ei ole tarkka siitä joutuuko lähtemään kaukaa tai hieman läheltä vaan yrittää aina loppuun asti saada puhtaan hypyn. Erikoisesteitä Zeta ei katsele ollenkaan vaan hyppää nekin epäröimättä.

Hevosautoon ja traileriin Zeta menee helposti ja joskus jopa vauhdilla, täytyy vain olla tarkka että oriille jää tarpeeksi tilaa ja että autossa on oriseinät tai vaihtoehtoisesti viereinen paikka tyhjänä jotta Zeta ei rupea kiukuttelemaan muille hevosille. Kisapaikalla ori on helpoin käsitellä auton sisällä tai selästä käsin, maasta talutettaessa Zetalla on aina kiire esiintyä ja pörhistellä ja ihmisen kuuntelu jää hyvin vähäiseksi.


   
      

© K.J

Jälkeläisinfo

Astutuspvm. Syntynyt Varsan emä
Varsan rotu, skp, nimi
19.05.2011 23.05.2011 d-Down Throwdon hann-t. Zhiniqua Lime
23.12.2011 23.01.2012 Ayos Bonnie fwb-o. Jaygo Lime
23.04.2012 23.05.2011 d-Down Throwdon hann-o. Hell's Bells Calling
25.02.2013 25.03.2013 Thal Honduraa rp-o. Taj Mizsanthrope

Sukuselvitystä


i. Zacharias
hann, 171cm, punarautias
ii. Zerro iii. Zamir II GER
iie. Beau
ie. Lavinja iei. Hollfry's Fine End
iee. Mar Mellow
e. Marienn
hann, 165cm,rautias
ei. Bellarus eii. Begin the Parade
eie. Bella Vita
ee. Mirienn eei. Martsgo
eee.Gaia

isä. Zacharias on isokokoinen punarautias esteori, varsin suosittu jalostushevonen ja paljon meriittejä isoilta kisaradoilta kerännyt. Zacharias on ollut varsasta pitäen ammattilaisten käsittelyssä ja sen kanssa edettiin asteittain laatuarvostelukilpailuista ikäluokkakilpailuihin ja siitä edelleen avoimiin kansallisiin ja kansainvälisiin kilpailuihin. Ratsastettavuudeltaan Zacharias on hyvin tasainen ja rehellinen ja sen jälkeläisistä suurin osa on osoittanut huomattavaa lahjakkuutta esteradoilla ja osa on jo jatkanut sukulinjaakin.

isänisä. Zerro oli myöskin hyväsukuinen estehevonen, varsin hyvällä tekniikalla hyppäävä ja rakenteensa puolesta lähes moitteeton. Zerolla oli varsinkin hyvälaatuinen laukka joka arvosteltiin laatuarvosteluissa korkealle. Pitkän esteuran jälkeen ori siirtyi täysipäiväisesti siitoskäyttöön ja sai huomattavan paljon jälkeläisiä jotka jatkoivat kilparadoilla.

Iii. Zamir II GER oli 171cm korkea tummanrautias hannover-ori joka rakenteeltaan edusti lähinnä vanhaa linjaa. Hyvän liikeskaalan omaava, energinen ja tasainen ratsu kilpaili miesratsastajalla Saksan kansallisella tasolla 150cm esteillä. Pitkän uran jälkeen ori jäi 16-vuotiaana pienen jännevamman takia eläkkeelle ja vietti leppoisat eläkepäivät suuressa siittolassa kevyellä liikunnalla ja astuen lukuisia tammoja.

Ie. Lavinja oli varsin suurikokoinen tamma, 173cm korkea ja väriltään rautias isoilla valkoisilla merkeillä varustettuna. Hyväsukuinen tamma kilpaili samalla ratsastajalla koko ikänsä aloittaen junioriratsastajien luokista jatkaen siitä nuoriin ja lopuksi seniorikilpailuihin. Tamman saavuttaessa eläkeiän jäi se saman ratsastajan omistukseen saaden vielä kolme varsaa.

iei. Hollfry's Fine End oli 173cm korkea maksanrautias hannoverori. Luonteeltaan melko raisu ja orimainen hevonen oli kuitenkin ratsuna herkkä ja varsin rohkea. Varsinkin aikaluokissa ori saavutti useita ruusukkeita nopean ja eteenpäinvievän laukkansa ja nopean hyppytyylinsä ansiosta. Jalostukseen oria käytttiin hieman varovaisesti sen vaikean luonteen takia mutta suurin osa sen jälkeläisistä on osoittautunut kyvykkäiksi estehevosiksi.

emä Marienn on nykyään siitostammana suuressa Saksalaisessa siittolassa viettäen leppoisia päiviä varsalaitumilla. Kaunis ja melko kevytrakenteinen 165cm korkea rautias tamma on kokenut konkari kipakentillä, se kilpaili junioreiden ja nuorten luokissa kolmella eri ratsastajalla saavuttaen kahdesti Saksan Mestaruuden junioreiden luokassa ja useita GP-sarjan osakilpailuvoittoja. Varsoja se on saanut elämänsä aikana kolme kappaletta.

emänisä Bellarus on 170cm korkea ruunikko hannoverori, hyväsukuinen hevonen joka kilpaili nuorempana esteiden lisäksi myös koulukilpailuissa hienojen liikkeidensä ansiosta. Kuitenkin seitsemänvuotiaasta eteenpäin sen kanssa jatkettiin esteluokissa sen laadun ansiosta. Ikävä kyllä kymmenenvuotiaana se loukkaantui kisoissa liukastuessaan esteeltä alastulossa ja se jouduttiin lopettamaan takajalan murtumisen takia. Varsoja sille jäi kuitenkin useampi kappale.

emänisänisä Begin the Parade oli raamikas ja hyväluonteinen ori, helppo käsiteltävä ja tunnettu periyttävän hyvää ratsastettavuutta. Oriilla oli korkeutta 171cm ja väriltään se oli punaruunikko. Liikkeiltään se ei ollut erityisen ihmeellinen mutta sen hyppytektiikka oli varsin hyvä ja periyttämisen arvoinen. Siksi se olikin haluttu nimi jalostuksessa.

emänemä Mirienn on 166cm korkea rautias hannovertamma, kaikissa yleislajeissa kisannut ja pärjännytkin monitoimiosaaja. Miriennin omisti iso perhe jonka tyttäret kilpailivat tammalla vuoronperään. Esteillä tamma kilpaili 130cm-tasolla, koulua vaativaan A'han asti ja kenttäkilpailuissa CC3-luokkia. Tamma vietti koko elämänsä samalla tilalla ja eläkkeelle jäätyään sai elämänsä ensimmäisen ja ainoan varsan.

emänemänisä Martsgo oli hyvälaatuinen hevonen jolla oli paljon skouppia ja riittävyyttä isoillekin radoille. Hevonen oli kuitenkin erittäin vaikea ratsastaa eikä tullut juurikaan toimeen miesten kanssa. Kun vihdoin sopiva ratsastaja löytyi alkoi voittoputki avautua ja ori kiersi muutaman vuoden ajan Saksan suurimmat luokat ja pian tämän jälkeen sen omistaja saikin siitä avokätisen tarjouksen Belgialaiselta kilpatallilta. Kauppakirjat tehtiin ja ori matkusti Belgiaan kilpailemaan ja siitokseen.

Valmennukset ja kuulumiset

09.04.2012
Ilmoitin Zsadistin mukaan sekä ERJ-laatuarvosteluun että Yleislaatuarvosteluun.

06.04.2012 Ratatreeniä kotona
Limen vakiovalmentaja Christopher Wallin tuli pitämään valmennuspäivää tallin hevosille ja ratsuttajille. Mira ratsasti Zsadistia, tehtävänä oli aluksi verrytellä hevosta väistöillä ja siirtymisillä. Hyppääminen aloitettiin jumppasarjalla jossa tarkoituksena oli keskittyä vain ratsastajan omaan istuntaan ja olla kehittää hevosen omaa reaktiota ja kykyä selvittää tilanteet itse. Rata sisälsi paljon käännöksiä ja keskittymistä vaativia teitä mutta sekä Mira että Zeta selviytyivät niistä hyvin.

Estevalmennus 11.03.2012, valmentaja Takku
Harjoittelisimme tänään laukanvaihtoja esteillä sekä kavaleteilla. Alkuverryttelyssä ratsukko teki tempon vaihteluita pitkillä sivuilla ja siirtymisiä lyhyillä sivuilla. Kun ori tuntui olevan herkkä ja kuulolla, aloitettiin ympyrätyöskentely. Ratsukko laukkasi kuvitteellista kahdeksikkoa, joka koostui pääty-ympyröistä. Keskellä oli kavaletti, samoin molemmissa päädyissä. Keskellä vaihdettiin laukka ja päädyissä ylitettiin kavaletit, milloin laukassa, ravissa tai käynnissä. Harjoitus oli nopea tempoista ja pian Zeta tuntuikin kuumuvan jonkinverran. Sitten käveltiin hetki, annettiin hengityksen tasaantua ja lisäksi ori rauhoittui hieman. Tämän jälkeen kävin nostamassa keskimmäisen kavaletin pois ja jatkoimme esteiden hyppäämisellä. Maneesissa oli 8 estettä, joita hypättiin erilaisina ratoina. Mukana oli monta versiota, joissa laukan joutui vaihtamaan useampaankin otteeseen. Zeta oli aivan mahtavan oloinen, eikä ratsastajan suorituksessakaan ollut moittimista.

Estevalmennus 10.03.2012, valmentaja re-elect
Zeta oli heti alkuun reipas ja eteenpäinpyrkivä, se kulki hienosti ja nöyrästi. Aloitimme pienellä jumppasarjalla, jossa oli puomeja ja puolimetrisiä ristikoita ja pystyjä. Jumppasarja sujui kuin vettä vain, joten siirryttiin aika nopeasti harjoittelemaan suhteutettua sarjaa. Zeta alkoi imeä isommille esteillä aika kovalla vauhdilla, jolloin kehotin ratsastajaa pitämään sen hyvin avuilla, ettei se pääse imemään turhan kovasti. Esteelle tulisi tulla yhdessä, ei siten että hevonen tulee yksin ja ratsastaja vain keikkuu kyydissä. Virheet saatiin korjattua nopeasti, ja aina kun sujui hyvin, nostettiin estekorkeutta. Lopulta mentiin 130 cm korkeudella, ja siihen oli hyvä lopettaa. Kaikenkaikkiaan ratsukon yhteistyö oli mukavaa katseltavaa ja hevonen pelitti hyvin.

Estevalmennus 09.03.2012, valmentajana Norpatar
Saavuin Limeen valmentamaan ja aloitimme Zetan kanssa normaalilla alkuverryttelyllä. Kasasin muutaman lisä esteen ja vaihdoin parin esteen paikkaa. Maneesissa oli 20 erikoisestettä, joista koostui haastava rata ja melko vaikeita tehtäviä. Esteverryttely alkoi normaalilla ristikko harjoituksella. Teimme ristikolla kahdeksikkoa ja voltin koko oli 9 metriä, eli Zeta joutui kääntymään. Muutaman kerran ratsastajan ulkopohje irtosi ja lähestyminen oli mennä pieleen. Jatkoimme jumppasarjalla. Sarjalla testattiin Zetan notkeutta ja ratsastajan istuntaa. Välit oli lyhyet ja Zeta hoiti hyvin joka välin. Ratsastajan olisi kuitenkin pidettävä istuntansa mahdollisimman vakaana ja paino jalustimilla. Polvea ei saa puristaa satulaan, koska pohje irtoaa ja vaikeuttaa hevosen tehtävää. Vaihdoin jumpan normi sarjaksi ja laitoin pelotteet alle. Aloitimme sateenkaari pysty ja kaksi askelta vesimatto-okseri. Jatkoimme tehden täyskaarron ja palattiin vesimatto, mutta siitä käännettiin oikealle muurille. Zeta kuitenkin imi sateenkaarelle ja ihmetteli vain miksi ratsastaja riuhtoo oikeasta ohjasta. Annoin vinkin hypätä okserin vinoon, jotta ori ei ime kohti sarjan toista osaa, vaan on menossa sateenkaaren ohitse, jolloin on aikaa kääntää oikealle. Uuden kerran tuli loistavasti. Lopuksi teimme pitkän radan, jossa oli monen laisia tehtäviä ja hyppyjä tuli uusinta mukaan lukien 25. Uusinnassa tuli vesimatto-okseri alas lähestymisvirheen vuoksi, mutta muuten Zeta teki ratsastajan kanssa hyvää työtä.

03.02.2012 Läpiratsastus kotona
Laitoin Zetaa tallissa valmiiksi itselleni, oriilla oli luonteenomaisesti huomio kaikessa muussa ja sain useampaan kertaan huomauttaa sitä käyttäytymään. Talliapulaiset olivat taas tapansa mukaan livahtaneet karkuun kun mainitsin Zetan kuntoonlaiton mutta onneksi kyllä tykkään touhuilla oriin kanssa, eipähän ainakaan tule tylsää. Kentälle päästyämme teimme aluksi pitkät verryttelyt kevyessä ravissa ja rennossa laukassa jolloin en vaatinut oriilta mitään sen kummempaa, kunhan annoin sen liikkua mahdollisimman rennosti eteenpäin lihaksia lämmitellen. Tämän jälkeen harjoittelimme paljon avoväistöjä ja siirtymisiä, halusin teroittaa oriin reaktionopeuden mahdollisimman hyväksi viikonlopun kilpailuja varten.

20.11.2010 - Estevalmennus
Näin isohkon puoliverisen sipsuttavan kentän laitoja pitkin. Se oli innoissaan ja vähän ehkä machokin. Kun olitte lämmitelleet aloitimme heti suhteellisen isoista esteitä. Nostin pystyn metriin ja tein estekadeksikon jossa oli 90 - 100cm esteitä. Siinä pitää vaihtaa laukkoja ja muistuttaa hevosta kokoajan suunnasta. Kun lähditte matkaan ori oli kuumahko, mutta silti kuuliainen ensimmäisen esteen jälkeen se antoi muutaman pukin, mutta jatkoi siitä eteenpäin hyvin varmasti. Kun pyysin teitä ottamaan sen uudestaan taisit jännittää hieman selässä sillä ori kielsi esteen, mutta pysyit hyvin selässä. Ori toisti kieltämisiä kunnes tulin esteen viereen huitomaan. Silloin se hyppäsi eikä antanut pukkeja. Menitte loput esteitä ihan rauhassa ja hyvin. Päätin vaihtaa harjoitusta. Pistin 110cm korkean oksetrin eteen 7 puomia, jotka teidän tulisi päästä laukassa ja hypätä este rauhassa. Niin ei käynyt. Ori hyppi joka toisen puomin yli ja loikkasi kiireisesti esteen yli. Käskin teitä tulemaan uudestaan, muta pidensin puomien väliä. Ori yritti samaa uudelleen kunnes osuikin puomiin joka oli kauempana kuin ensimmäisellä kierroksella. Se säikähti sitä hieman ja kiersi esteeltä pois. Seuraavalla kerralla ori meni puomit hyvin ja asetti viimeiset askeleet hyvin joten hypystä tuli tasapainoinen ja hyvä. Jatkoimme siitä rataan jossa oli 140 cm esteitä. Menitte sen nopeasti ja teitty hyvät tiet. Orin hyppy kehittyi välittömästi paremmaksi ja tasapainoisemmaksi.

Ikääntyminen

1 vuotta - 25.09.2008
2 vuotta - 25.12.2008
3 vuotta - 26.03.2009
4 vuotta - 26.06.2009
5 vuotta - 25.09.2009
6 vuotta - 25.12.2009
7 vuotta - 26.03.2010
8 vuotta - 26.06.2010
9 vuotta - 25.09.2010
10 vuotta - 25.12.2010
11 vuotta - 26.03.2011
12 vuotta - 26.06.2011
13 vuotta - 25.09.2011
14 vuotta - 25.12.2011
15 vuotta - 25.03.2012
16 vuotta - 25.06.2012
17 vuotta - 24.09.2012
18 vuotta - 24.12.2012
19 vuotta - 25.03.2013
20 vuotta - 25.06.2013
21 vuotta - 24.09.2013
22 vuotta - 24.12.2013
23 vuotta - 25.03.2014
24 vuotta - 25.06.2014
25 vuotta - 24.09.2014
26 vuotta - 24.12.2014

Kilpailukokemus

Alle merkitty vain sijoitukset. KERJ 00 (0 Cup- sijoitus). ERJ 54, joista 6 voittoa + 1 re sijoitus (0 Cup- sijoitus). Kisaeläkkeellä.

Kilpailupvm. Kutsu Jaos, Taso Sijoitus
30.06.2010 kutsu re 135cm 2/43
20.09.2010 kutsu ERJ 150cm 6/40
21.09.2010 kutsu ERJ 150cm 2/40
23.10.2010 kutsu ERJ 150cm 6/50
24.10.2010 kutsu ERJ 150cm 4/50
25.10.2010 kutsu ERJ 150cm 1/50
27.10.2010 kutsu ERJ 150cm 1/40
03.11.2010 kutsu ERJ 150cm 3/30
04.11.2010 kutsu ERJ 150cm 4/30
05.11.2010 kutsu ERJ 150cm 1/30
06.11.2010 kutsu ERJ 150cm 7/50
10.11.2010 kutsu ERJ 150cm 2/50
12.11.2010 kutsu ERJ 150cm 2/30
15.11.2010 kutsu ERJ 150cm 2/30
28.11.2010 kutsu ERJ 140cm 6/40
26.11.2010 kutsu ERJ 140cm 5/30
25.11.2010 kutsu ERJ 150cm 1/50
27.11.2010 kutsu ERJ 140cm 1/30
29.11.2010 kutsu ERJ 140cm 4/30
28.11.2010 kutsu ERJ 150cm 3/30
28.11.2010 kutsu ERJ 150cm 1/30
04.12.2010 kutsu ERJ 150cm 2/30
14.12.2010 kutsu ERJ 150cm 5/30
15.12.2010 kutsu ERJ 150cm 4/30
16.12.2010 kutsu ERJ 150cm 7/60
17.12.2010 kutsu ERJ 150cm 2/40
18.12.2010 kutsu ERJ 150cm 2/40
19.12.2010 kutsu ERJ 150cm 2/30
21.12.2010 kutsu ERJ 145cm 5/44
22.12.2010 kutsu ERJ 150cm 2/30
28.12.2010 kutsu ERJ 150cm 2/30
30.12.2010 kutsu ERJ 150cm 2/30
27.12.2010 kutsu ERJ 150cm 6/40
28.12.2010 kutsu ERJ 150cm 4/40
04.01.2011 kutsu ERJ 150cm 3/30
05.01.2011 kutsu ERJ 150cm 5/30
05.01.2011 kutsu ERJ 150cm 3/30
10.01.2011 kutsu ERJ 140cm 4/60
13.01.2011 kutsu ERJ 150cm 4/40
08.03.2011 kutsu ERJ 140cm 6/40
07.03.2011 kutsu ERJ 140cm 2/40
13.01.2011 kutsu ERJ 140cm 3/50
15.01.2011 kutsu ERJ 140cm 6/50
14.01.2011 kutsu ERJ 150cm 5/40
17.01.2011 kutsu ERJ 150cm 3/17
18.01.2011 kutsu ERJ 150cm 4/17
20.01.2011 kutsu ERJ 150cm 2/17
20.01.2011 kutsu ERJ 150cm 3/30
23.01.2011 kutsu ERJ 150cm 5/30
20.01.2011 kutsu ERJ 150cm 3/30
23.01.2011 kutsu ERJ 150cm 5/30
25.02.2011 kutsu ERJ 150cm 5/30
25.02.2011 kutsu ERJ 150cm 4/30
03.03.2011 kutsu ERJ 140cm 3/72
24.03.2011 kutsu ERJ 150cm 5/30
23.07.2011 kutsu ERJ 150cm 1/50
Lime 2013
virtuaalihevonen - a sim game horse