Montana kel VH14-029-0519

Virallinen Nimi: Montana kel
Lempinimi: Malla

Rotu: ratsuponi
Sukupuoli: tamma
Syntynyt, ikä: 13.07.2010
Säkäkorkeus: 145cm

Omistaja: K.J (VRL-00481)
Asuintalli: Krofnock Ranch
Kasvattaja:  Vipeltäjä, Kelmin ponitalli

Koulutustaso: re: 130cm ko: Va B me: 105cm
Painotus: esteratsastus
Saavutukset: ei vielä saavutuksia

Täyttänyt 3v 13.8.2010, täyttänyt 8v. 13.2.2011

© tallin omaisuutta 

Luonnetta

Montana kel on suloinen ulkomuodoltaan mutta osaa olla melkoinen riiviöponi. Mallalla on  toisinaan oikein vahva tahto eikä sille aina  iskostu päähän että kenellä se auktoriteettivalta on. Se on kuitenkin pohjimmiltaan oikein ihmisystävällinen, kunhan on tutustuttu ja tehty johtajuussuhde selväksi. Ratsastettaessa Malla on hivenen kuumuvaa sorttia mutta rehellinen ja työteliäs. Hällä on lennokas takapää ja aina innostuessaan sieltä tulee helposti pieniä riemupukkeja, esteillä ja maastossa useinkin.   

Taluttaessa Malla saattaa yrittää kieputella taluttelijaansa ympäriinsä ja maistella jokaista lähialueella roikkuvaa oksaa tai puskaa. Muutenkin se on hyvin perso kaikelle ruualle ja siksi esimerkiksi laitumelle sitä ei kannata päästää, jollei halua sieltä takaisin melkoista sumoponia. Ja herkkujen kanssa kannattaa olla tarkkana, Malla ei ole  turhan tarkka hotkaiseeko herkkujen yhteydessä myös pari sormea. Tallissa Malla on yleensä aika nätisti, se ei juurikaan välitä vaikka olisi esimerkiksi yksinkin. Käytävällä se helposti alkaa kuopimaan vaikka sille joka kerta siitä aina näpäytetäänkin. Satuloidessa se pullistelee reippaasti, selvästi äitinsä tytär, mutta suitset se antaa laittaa nätisti.  

Yleisesti ratsastettaessa Malla on herkkä ja ottaa helposti vauhtia kavioihinsa, joten siihen ei saa laittaa liikaa painetta ja apujen täytyy olla pienehköjä. Suustaan se on herkkä ja toisinaan täytyy tehdä töitä enemmänkin että saa sinne oikeasti tuntuman eikä se jää tyhjäksi edestä. Mallalla on mukavat liikkeet istua, varsinkin harjoitusravissa tuntuu kuin olisi mukavasti nojatuolissa istuskelemassa. Tämä ponineiti on kuitenkin vähän velmu, se mieluustii vääntää itsensä nättiin muotoon, mutta se täytyy laittaa tekemään myös oikeasti töitä. 

Esteillä Malla on innokas ja rehellinen, tosin se jää helposti vähän pomppimaan ja keräämään paineita kun sitä ottaa kiinni. Lyhentäminen ja pidentäminen sujuvat kyllä siis helposti kun ratsastaa tarpeeksi pehmeästi. Mallassa on runsaasti räjähdysvoimaa, mutta se on itsekin nopeaälyinen ja tulee esimerkiksi sarjoilla itsekin takaisin, jos ollaan tultu reippaasti sisään. Sen kanssa voi muutenkin ylittää esteet reippaassa tahdissa, se on erittäin ketterä ja mahdollisimman tarkka jaloistaan. Malla tekee lähes poikkeuksetta pieniä takajalkojen heittoja joka radalla, etujalat kyllä laukkaavat, joten varsinaiseksi pukitteluksi sitä ei voida sanoa. Ne tuntuvat vain olevan Mallan tavamerkki eivätkä onneksi horjuta sen tasapainoa lainkaan, joten eivätpä ne juuri häiritse.


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Sukuselvitys

i. Mazatl Dainty
143cm, rp 84.38%
ii. Milton Wims
new forest
iii. Broderick III IB
iie. Abigail
ie. Elvira Shreed
ratsuponi 68.75%
iei. Amalgam
iee. Vanessa GER
e. Nachtelfe BT
143cm, rp 50%
ei. FJG Mac Thierry xx
englantilainen täysiverinen
eii. Waterdieks Ocean of Fire M xx
eie. Miss Melody xx
ee. Lindenhofs Jadeprinzessin
connemara
eei. Jolly Jumper
eee. Meerestraum

Jälkeläisinfo

Montana on tarjolla jalostukseen koko ajan, niin ulkopuolisille kuin omillekin oreillemme. Sitä käytetään kuitenkin melko harvoin kisakauden ajalla. Jos olet kiinnostunut käyttämään ponia omille poneillesi, lähetä viestiä osoitteeseen krofnock@ruuturaitaPOISTA.net asiallisesti otsikoituna.

Syntynyt Sukupuoli Varsan nimi Isä
11.09.2011 ori Ritual Rhymes KN Lumier SP2
20.10.2010 ori Wayame of Krofnock Wharton BE

Valmennukset

Estevalmennus 11.03.2012, valmentaja Takku
Malla-neiti tuli kentälle vaihdilla - kokosin nimittäin juuri esteitä ja tamma otti siitä sopivasti kuumaa. Ratsukko kierteli kenttää ja ponin silmät olivat liimautuneet minuun: “Teetkö oikeasti minua varten esteitä, teethän, teethän?” Pyysin aloittamaan heti verryttelyn ja niinhän ratsukko tekikin. Ravaillessa Mallalla näytti olevan virtaa ja heti jos sitä otti vähän kiinni, niin tamma otti sipsutusaskeleita - usein ylöspäin. Aloitimme hyppäämisen ja aluksi ratsukko tuli muutaman kerran 70 senttistä ristikkoa, sen jälkeen muutaman kerran samankorkuista pystyä. Kun sekä ratsastaja, että minä olimme tyytyväisiä tähän energiaa pursuavaan tammaan, suunnittelin kentällä olevista 5:stä esteestä radan ja nostin korkeuden 90:neen senttiin. Alussa pyysin antamaan tammalle paljon tilaa, ja muutenkin olemaan ottamatta kauheasti edestä. Kun tamma oli kahdesti hypännyt radan vapaassa tempossa, alkoi vauhdin säätely. Pyysin ratsastajaa ottamaan tietyissä kohdissa hieman enemmän ja olemaan tarkka myös siitä, että esteille tullaan tarpeeksi reippaasti.

Estevalmennus 10.03.2012, valmentajana Toffe
Kaunis ponitamma Montana asteli jo reippaana kentällä minun saapuessani, ja se katseli kiinnostuneita aiemmin kasaamiani esteitä. Alkuverryttelyissä Montanalla selvästi oli paljon virtaa, ja ratsastaja sai tehdä useita pieniä puolipidätteitä saadakseen ponin kuuntelemaan. Ei tamma paljon jaksanut välittää ohjien päästä tulevista avuista, mutta kuitenkin pysyi hanskassa - aloitimme siis hypyt. Keskittyisimme tänään laukanvaihtoihin esteiden päällä ennen "kunnon" hyppyjä. Tehtävä oli helppo, kentän keskellä oli 50 cm korkea este ja se oli tarkoitus hypätä kahdeksikon keskellä vaihtaen esteen yllä laukkaa. Montana keskittyi nyt paremmin kun se pääsi esteiden pariin, ja teki innokkaasti työtä käskettyä. Nostin esteen 60 cm korkeudelle, ja saman tehtävän onnistuessa yhä saatoin vaihtaa ratsukon tehtävää. Heille en ollutkaan rakentanut rataa, vaan neljä estettä asetelmaan, jossa aina esteen jälkeen piti jo kääntää toiselle: tässä laukanvaihdot tulisivat olemaan hyödyllisiä. Olin hieman huolissani lyhennyksistä mitkä piti tehdä esteelle valmistellessa, mutta pian Montana osoitti huoleni turhaksi, kun se muuttui alkuperäisestä hätähoususta tottelevaan poniin. Pari harjoituskertaa riitti tehtävän sujuessa mutkattomasti, ja ratsukko sai tehdä vapaan loppuverryttelyn ravissa.

Estevalmennus 03.03.2012
Chrisse pisti ratsukot jatkamaan samoilla tehtävillä kuin mihin eilen jäätiin, eli samaa vaativaa rataa tällä kertaa isompana ja kaikkien erikoisesteiden kera. Normaalista poiketen tänään pistettiin kaikki ponit ja ratsastajat koville ja näyttämään kaikki taitonsa hyvin vaativien tehtävien edessä. Malla hyppäsi loistavasti kaikki hurjat hökötykset ja rata heitettiin lopuksi hyvin isoksi 130cm ja Emma&Malla selvittyvät sen erittäin hyvin sekä minun että Chrissen iloksi.

Estevalmennus 02.03.2012
Krofnockin vakiovalmentaja Cristopher Waller tuli pitämään useampia estevalmennuksia poneillemme, joten passitin Emman ja Miran ponien selkään ja hyppäämään. Chrisse oli laittanut radalle vaativan radan sisältäen paljon askelvälejä ja kaarevia linjoja. Olimme myös kantaneet suurimman osan Krofnockilla käytössä olevista erikoisesteistä ja johteista ja tehneet radasta ison ja kisakelpoisen. Tänään ratsukot kuitenkin hyppäsivät linjoja vain pienillä esteillä ja askeleita harjoitellen, useimmat erikoishärpäkkeetkin esteiden alta oli jätetty sivuun. Malla kävi vähän kierroksilla ja tuli välillä liian pitkässä laukassa esteille mutta toistojen jälkeen homma alkoi sujumaan.

Koulua kotona 25.02.2012
Laitoin tallityttö Emman ratsastamaan Mallan kanssa sileällä työskentelyä maneesissa. Malla oli selkeästi energisellä päällä ja tuli helposti kiireiseksi joten Emman täytyi ratsastaa sitä hyvin hitaasti ja kevyesti. Kun hän oli saanut Mallan rauhoittumaan jonkin verran niin loppuajan ratsukko työskenteli ympyröillä ja volteilla avotaivutuksen merkeissä. Laukassa Malla vaati melko paljon tasapainottavia apuja mutta muuten ratsastus sujui oikein hyvin. Lopuksi vielä hieman laukanvaihtojen harjoittelua, aluksi ne olivat melko räjähtäviä mutta muutamien toistojen jälkeen nekin rauhoittuivat ja sujuivat rytmikkäästi.

Maapuomi- ja kavalettityöskentelyä 10.02.2012
Emma ja Malla verryttelivät itsenäisesti tehden paljon ympyröitä ja kiemuroita, runsaasti taivutellen ja vain hyvässä rytmissä edeten ilman sen suurempia vaatimuksia. Laukassa Malla oli ensin melko jännittynyt ja vaati runsaasti puolipidätteitä ja rauhoittavaa ääntä. Alkuverkkojen jälkeen ratsukko piti lyhyen käyntitauon jonka jälkeen alkoi työskentely puomeilla ja kavaleteilla. Aloitettiin lyhyillä ravipuomiväleillä jotka vaihdettiin hetken päästä pidempiin väleihin. Myöskin laukkapuomit aloitettiin lyhyillä väleillä jotka vaihdettiin hetken työskentelyn jälkeen pidempiin jotta saatiin haitaroitua Mallan laukka-askelta.

11.07.2011 Estevalmennus, valmentajana annsku.
Tähän poniin rakastuin itsekkin välittömästi, joten katselin lumoutuneena menoanne, kunnes tajusin että minun pitäisi rakentaa jonkinlaista esterataa. Aloin rakentamaan kolmiosaista suhteuttua pitkälle sivulle. Kun olitte verrytelleet aloitimme hypyt linjalle korkeudella 60cm. Meno näytti hallitulta ja heti kun otit hieman takaisin alkoi Malla tikittää paikallaan. Hypyt menivät hyvin, mutta voisit antaa Mallan laukata paremmin lähestyessäsi. Pidätteet kerkeää tekemään esteiden jälkeen jos on tarvis. Nostin esteet 80cm korkeudelle. Tulitte uudelleen ja meno näytti jo paljon paremmalta. Malla ei edes esteiden jälkeen meinannut lähteä minnekkään. Kehuin teitä valtavasti ja pyysin tulemaan vielä kerran kun esteet oliva 110cm. Malla nosti jalkansa erittäin hyvin ja sinä pysyit hienosti mukana. Esteen jälkeen malla alkoi heitellä takajalkojaan joka suuntaan, joka nauratti minua hillittömästi.

Koulua kotona 18.08.2010
Menimme ruohokentällä perustyöskentelyä, Malla oli reipas, vaikka aluksi sainkin hieman kenkäistä sitä ettei se jäänyt vain paikoilleen tepsuttelemaan. Harjoitteeksi otimme sulkuväistöjä, Malla oli alusta asti taipuisa ja liikkui liikkeet hyvin läpi, tunsin selkeästi miten se käytti lihaksistoaan. Laukassa teimme vastataivutuksia, kahdesti Malla teki laukanvaihdot, mutta nopeasti se tajusi kupletin juonen.

Esteharjoitteita kotona 19.08.2010
Menimme ruohokentällä pienet estetreenit, verryttelyn jälkeen aloitimme ristikolla jolta oli normaalit viisi askelta hieman kaarevalla linjalla pystylle. Ristikko nostettiin pystyksi ja pystystä tehtiin okseri, ja kun ne oli pariin kertaan menty aloitimme radalla hyppäämisen. Menimme aluksi sen pienillä esteillä, kun Malla on vielä kuitenkin nuori ja rata sisälsi muutamia erikoisempia esteitä. Ponineiti ei kuitenkaan kamalasti niitä kyttäillyt, teki vain pariin otteeseen melko huimat loikat niiden yli. Toisella kerralla rata oli siinä 85cm korkeudessa, kakkosesteen etupuomi tuli alas kun Malla ei tullut aivan tarpeeksi takaisin, mutta muuten meni hyvin, joten lopetimme siihen.

Kisakalenteri

Sijoituksia ERJ-kisoista 56kpl,joista voittoja 8kpl. Kenttää kisataan harvakseltaan, KeRJ-kisoista 2kpl sijoituksia.
Kilpailupvm. Paikka Jaos, Taso Sijoitus
30.08.2010 kutsu KERJ Helppo Luokka 3/13
01.09.2010 kutsu KERJ Helppo Luokka 3/13
27.11.2010 kutsu ERJ 120cm 3/40
18.11.2010 kutsu ERJ 90cm 5/30
23.11.2010 kutsu ERJ 100cm 5/30
25.10.2010 kutsu ERJ 120cm 7/51
10.11.2010 kutsu ERJ 110cm 1/50
25.10.2010 kutsu ERJ 120cm 7/50
25.09.2010 kutsu ERJ 90cm 4/40
20.09.2010 kutsu ERJ 100cm 7/100
22.09.2010 kutsu ERJ 100cm 5/36
24.09.2010 kutsu ERJ 90cm 3/40
25.09.2010 kutsu ERJ 90cm 4/40
21.12.2010 kutsu ERJ 105cm 3/47
22.12.2010 kutsu ERJ 100cm 5/50
23.12.2010 kutsu ERJ 110cm 1/50
29.12.2010 kutsu ERJ 100cm 2/50
08.01.2011 kutsu ERJ 120cm 4/60
10.01.2011 kutsu ERJ 110cm 2/40
12.01.2011 kutsu ERJ 110cm 3/40
01.04.2011 kutsu ERJ 130cm 3/40
29.01.2011 kutsu ERJ 130cm 1/50
28.01.2011 kutsu ERJ 110cm 3/40
21.02.2011 kutsu ERJ 100cm 1/50
21.02.2011 kutsu ERJ 110cm 2/50
22.02.2011 kutsu ERJ 100cm 3/50
22.02.2011 kutsu ERJ 120cm 7/50
25.02.2011 kutsu ERJ 120cm 5/50
08.03.2011 kutsu ERJ 130cm 1/33
20.07.2011 kutsu ERJ 120cm 7/50
23.07.2011 kutsu ERJ 120cm 1/50
27.09.2011 kutsu ERJ 130cm 3/45
28.11.2011 kutsu ERJ 120cm 5/50
28.11.2011 kutsu ERJ 130cm 1/50
03.12.2011 kutsu ERJ 120cm 5/50
31.12.2011 kutsu ERJ 130cm 3/50
15.02.2012 kutsu ERJ 130cm 6/39
22.02.2012 kutsu ERJ 130cm 4/50
22.02.2012 kutsu ERJ 130cm 3/50
23.02.2012 kutsu ERJ 130cm 1/50
24.02.2012 kutsu ERJ 130cm 2/50
24.02.2012 kutsu ERJ 130cm 1/40
29.02.2012 kutsu ERJ 130cm 4/50
02.03.2012 kutsu ERJ 130cm 3/60
23.03.2012 kutsu ERJ 130cm 4/60
29.03.2012 kutsu ERJ 130cm 4/80
30.03.2012 kutsu ERJ 130cm 5/80
05.04.2012 kutsu ERJ 130cm 1/30
04.04.2012 Krofnock Ranch ERJ 130cm 3/30
05.04.2012 Krofnock Ranch ERJ 130cm 5/30
06.04.2012 Krofnock Ranch ERJ 130cm 2/30
22.04.2012 Luxus Ponies ERJ 130cm 5/30
24.04.2012 Luxus Ponies ERJ 130cm 5/30
11.05.2012 Ilkimys ERJ 130cm 4/50
12.05.2012 Ilkimys ERJ 130cm 7/50
21.05.2012 Hiprakka ERJ 130cm 5/40
25.05.2012 Hannover Ratsastuskeskus ERJ 130cm 2/50
07.06.2012 Hiprakka ERJ 130cm 1/40