Crawl Elai

Virallinen Nimi: Crawl Elai
Lempinimi: Elai

Rotu: saksalainen ratsuponi 37,500%
Sukupuoli: ori
Syntynyt, ikä: 10.12.2013, täyttänyt 3v. 10.01.2014
Säkäkorkeus: 147cm

Omistaja: K.J (VRL-00481)
Kasvattaja: mori-mori (VRL-11325)
Kotitalli:: Krofnock Ranch

Koulutustaso: re: 110cm ko: He A me: 100cm
Painotus: esteratsastus
Saavutukset: ei vielä saavutuksia


     ©  P. Bernuchon

luonnetta ja historiaa

Crawl Elai on komea oripoika jolla on upea luonne. Elai saapui meille suoraan kasvattajalta ja olemme itse saaneet kouluttaa sen varsasta asti. Tämä poni on aina ollut helppo kaveri, nokkela ja fiksu. Vaikka hän on sukupuoleltaan ori osaa hän silti käyttäytyä melkeinpä joka tilanteessa. Kuitenkin hän on energinen, tarkkaavainen ja täydellinen kilpaponi.

Tallikäytökseen Elai on oikea malliesimerkki. Ja onkos se ihmekään, kun itse olemme kouluttaneet! Rutiinit ovat tulleet niin tutuksi että Elain voisi viedä tarhaan vaikka vapaana, se seuraa kuuliaisesti kuin hai laivaa. Laitamme ponimme yleensä aina harjauspaikoilla kuntoon, ja Elai seisoo yleisesti ottaen melko rauhallisesti ja kiltisti. Tietenkin hieman saattaa esiintyä kuopinaa ja hörinää jos hänet jättää siihen yksinänsä seisoskelemaan. Huomiolle Elai on varsin perso ja nautiskelee kaikesta hyörinästä ympärillään. Kengitettäessä Elai ei millään jaksaisi pitää jalkojaan ylhäällä omin voimin vaan mieluusti nojailisi kengittäjään koittaen mahdollisesti katkaista tämän selän. Mutta muuten hän kyllä seisoo siinäkin nätisti.

Ratsuna Elai on ihana! Se on juuri sopivan herkkä muttei kuitenkaan ylireagoi apuihin. Elailla on mukavat liikkeet, ravi on hyvätahtinen ja pehmeä istua. Laukka on hieman lyhyttä mutta voimakasta, ja siinä missä muilla poneilla voi jättää esteillä askeleita pois niin Elain kanssa voi tikata kovempaa, vauhtia siihen ainakin saa. Sileällä ratsastettaessa Elai on tasainen ja tekee vaaditut asiat mielellään. Jos ratsastaja ei osaa vaatia, ei myöskään Elai viitsi työskennellä kunnolla, kunhan sitten hompottelee menemään. Hyvän ratsastajan kanssa hän kuitenkin esittää hyviä liikkeitä ja vastaa apuihin todella hyvin.

Esteillä Elai innostuu valtavasti ja kaasu meinaa välillä hirttää kunnolla kiinni. Kuitenkin kun hyppääminen on säännöllistä ja ratsastaja tuntee ponin on meno varmaa ja helppoa. Elai imee esteelle paljon eikä sen pieneen mieleenkään tulisi kieltää jollei ole aivan pakko, kuten silloin kerran kun Emma ohjasi sen vahingossa johdetta päin. Erikoisesteitä Elai ei tuijottele laisinkaan, sen mielestä on aivan sama hypätäänkö tavallisen puomiokserin yli vaiko hurjan muurilaatikkosysteemin.

Lastaus sujuu helposti sekä traileriin että rekkaan. Tietenkään tammojen viereen häntä ei lastata mutta tutun ruunan kanssa Elai tulee hienosti toimeen eikä rupea kränäämään. Uusissa paikoissa ori on aina hieman säpäkkänä ja tarkkaavaisena ja saattaa tanssahdella narun päässä. Elai myöskin tahtoo esittää aina parastaan kun pääsee esittelemään taitojaan muuallakin kuin kotona.


     ©  P. Bernuchon

sukuselvitys


i. Trickster
rp 25,000%
ii. Goldminer
rp 50%
iii. Shaitan ox
arabialainen täysiverinen
iie. Cadwalader
welsh B
ie. Triumph
hannover
iei. Vagabond
hannover
iee. Translation
hannover
e. Irish Treasure
ratsuponi 50,000%
ei. Treasuremap xx
englantilainen täysiverinen
eii. All Time Treasure
englantilainen täysiverinen
eie. Murdershewrote xx
englantilainen täysiverinen
ee. Arrawa Ikayla
connemara
eei. Criostoir
connemara
eee. Arrawa Inaya
connemara

jälkeläisinfo

Crawl Elai on tarjolla jalostukseen koko ajan, niin ulkopuolisille kuin omillekin tammoillemme. Sitä käytetään kuitenkin melko harvoin kisakauden ajalla. Jos olet kiinnostunut käyttämään oria omille tammoillesi, lähetä viestiä osoitteeseen krofnock@ruuturaitaPOISTA.net asiallisesti otsikoituna.

Syntynyt Sukupuoli Varsan nimi Tamma
00.00.2009 tamma Nimi Nimi

päiväkirja

10.11.2014, estevalmennus, valmentajana Ronya
Lyhyehkön juttutuokion jälkeen laitoin Elain ja ratsastajansa heti alusta kunnolla hommiin. Olin huomannut jo ratsukon itsenäistä alkuverryttelyä silmäillessäni, että orilla oli voimakas laukka, joka tosin näytti melko lyhyeltä. Suunnittelemani alkutehtävä olikin siis juuri passeli ratsukolle. Olin asettanut pitkälle sivulle reilun yhdeksän metrin väleillä kolme puomia, joiden yli halusin ensin ratsukon laukkaavan niin, että väleihin tulisi kaksi laukkaa kumpaiseenkin. Elai tuntui jo hieman innostuvan puomeista, mutta aikamoista haparointia olivat ensimmäiset ylityskerrat, sillä oli tuntui vain tikkaavan eteenpäin kovempaa vauhtia, muttei juurikaan pidentänyt askeltaan, kuten tarkoitus oli - kaksi pitkähköä laukka-askelta. Neuvoinkin Elain ratsastajaa istumaan reilusti alas satulaan ja ajattelemaan hieman samalla ajatuksella, kuin eteen-alas ravaillessa, eli koko poni olisi pitkänä, venyttäisi selkää ja näin saataisiin lisää pituutta laukka-askeleeseen. Saimme oikein tyydyttävät ylityskerrat, joten siirryimme seuraavaan variaatioon: ensimmäiseen väliin kaksi laukkaa eteen, toiseen väliin kolme laukkaa takaisin.

Sain muistutella ratsukkoa istunnalla tapahtuvista pidätteistä ja siitä, että noiden kolmen lyhyen askeleen pitäisi olla kaikkien saman pituisia, mutta parin yrityksen jälkeen ratsukko sai kuin saikin halutut askelmäärät ja vieläpä melko siististi. Toiseen suuntaan samat tehtävät olivat helpompia, taisi olla Elain vahvempi laukka muutenkin. Orille oli tullut jo hieman hikeä pintaan, joten annoimme sen kävellä reilun pituiset välikäynnit pitkin ohjin. Olin valmennuksen alussa rakennellut lävistäjille okserit ja toiseen päähän kaarevan in and out -sarjan niin, että näitä pystyi hyppäämään kahdeksikolla - innarilta kuusi reipasta laukkaa kaarevalla linjalla oksereille. Aluksi jumppasimme hypäten muutamat kierrokset pelkkiä oksereita, ja tavoitteena oli ratsastaa päädyt tarkasti ja vaihtaa luonnollisesti laukat esteitä ylittäessä. Tämän tehtävän ratsukko hoiti kunnialla ja tyylikkäästi, kuten olettaa saattoi.

Nostin okserit metrisiksi ja siirryimme varsinaisen tehtävän pariin, eli ratsukko sai aloittaa ensin innarilla oikeassa laukassa, siitä ne kuusi laukkaa okserille ja täyskaarto hallin päässä. Päädystä laukattiin uudestaan innareille, tällä kertaa vasemmassa laukassa ja tehtiin identtinen kuvio, eli kuusi laukkaa okserille. Pidin vielä innarin matalana ja ratsukko otti tuntumaa tehtävään. Se sujuikin ongelmitta, olinhan ohjeistanut Elain ratsastajaa laukkaamaan innareille hyvin sisään, sillä välit olivat reilut ja näinollen erittäin hyvää voimaharjoittelua. Varsinainen tehtävä oli hypätä esteet kahdeksikkona, eli nyt innarille lähestyttäisiin okserilta. Nostin innarit kuitenkin noin 70 senttisiksi ja kävin korottamassa oksereitakin, ennen kuin päästin ratsukon kokeilemaan. Elai kävi aikalailla kierroksilla ja hyppäsi innarit hieman hätäillen ottaen yhden välistä alaskin, mutta sen ratsastaja hallitsi haastavan tilanteen hienosti ja käytti kaiken mahdollisen tilan oksereiden kaarevilla linjoilla, joten ratsukko pääsi kuitenkin hyppäämään okserit ihan ongelmitta. Ne sujuivat niin hyvin, että pyysin ratsukkoa tulemaan pelkän innarin pari kertaa. Tällä kertaa Elain ratsastaja oli jo rauhallisempi itsekin ja ori hyppäsi pyöreämmät hypyt jumppasarjalla. Onnistumisen myötä annoin ratsukolle luvan lopettaa ja annoin vielä palautetta Elain venytellessä kaulaansa kevyessä ravissa.

03.11.2014, kotitreeniä
Menin tänään Elain kanssa maneesille, ilma oli niin kurja että kiittelin vain onneani, että meillä sellainen on. Elai ei ollut lainkaan väsyneen tuntuinen vaikka eilen olimmekin hypänneet. Tein alusta asti paljon taivutteluja, vähän avoväistöjä ja jumppaa jotta sain ponin hyvin elastiseksi ja paikkoja avattua ja venyteltyä. Tapansa mukaan Elai teki reippaasti, oli oikein mukava ratsastus. Laukassa ratsastin ponia hyvin eteen-alas jotta sain selkää ja niskaa venytettyä. Loppuverryttelyiden jälkeen taluttelin ponia maneesissa samalla kun siivoilin pohjaa talikon kanssa.

02.11.2014, estevalmennus, valmentajana sippe
Kun saavuin maneesille, s el s ja Elai olivat jo lämmitelleet. Tänään heidän kanssaan olisi vuorossa kaarevien teiden harjoittelua, ja lopuksi ehkäpä pientä korkeushyppyä maneesin keskellä. Aivan aluksi pyysin ratsukkoa alkamaan tulla kahta vielä pientä pystyestettä, jotka oli aseteltu maneesin toiseen päähän kaarevan tien päähän toisistaan. Ensimmäisellä yrittämällä Elailla oli aivan liikaa vauhtia. Poni hyppäsi ensimmäisen esteen aivan liian kaukaa, mikä johti toiselle esteelle kieltämiseen. Pyysin s el s:iä tekemään enemmän puolipidätteitä ennen esteitä, ja tekemään niiden väliin vaikka ympyrän, jos siltä tuntui. Toinen yrittämä oli edelleen aivan liian vauhdikas, ja kauniin kaarevasta ja hallitusta tiestä tuli lähinnä suora viiva. Kolmas yritys meni jo paljon paremmin kuin kaksi edellistä, kun olin nyt jo hieman napakammin käskenyt ratsastajaa ottamaan pari oikeasti pitkää ja tehokasta pidätettä ohjalla ennen ensimmäistä estettä, jos poni alkaisi kaasutella liikaa. Lopuksi hyppäsimme maneesin keskellä olevaa pystyä kokoajan nostaen, ja lopulta este olikin jo 110cm korkea.

15.10.2014, irtohypytystä
Tänään Krofnockissa oli ponien irtohypytyspäivä, kaikki nuoremmat ponimme pääsivät loikkimaan sarjaa maneesissa. Elailla oli paljon virtaa kintuissa ja selvästi se piti hauskaa päästellessään ympäri maneesia pukkilaukassa. Ensimmäiset hyppykerrat menivät vähän hutiloidessa, Elai ei aivan keskittynyt kun oli ilmeisesti liian helppoa. Esteiden noustessa tulivat hypyt tasaisemmiksi ja keskittyminen parantui paljon. Kun viimeinen okseri alkoi nousta reippaasti metrin päälle tulivat hypyt todella hyvin pyöreiksi. Tottakai olin laittanut Emman heilumaan kameran kanssa, saimme hienoja kuvia loikista.

kilpailukalenteri

Sijoituksia 00kpl.  ERJ: 61kpl, joista voittoja 0kpl.
Kilpailupvm. Paikka Jaos, Taso Sijoitus
24.02.2014 Blackwoods ERJ 100cm 5/30
25.02.2014 Blackwoods ERJ 100cm 4/30
26.02.2014 Blackwoods ERJ 100cm 4/30
27.04.2014 Järviluoto ERJ 100cm 3/40
03.05.2014 Diethelm Stables ERJ 100cm 5/50
03.05.2014 Diethelm Stables ERJ 110cm 5/50
04.05.2014 Diethelm Stables ERJ 110cm 5/50
06.05.2014 Diethelm Stables ERJ 100cm 4/50
07.05.2014 Diethelm Stables ERJ 100cm 1/50
11.05.2014 Diethelm Stables ERJ 100cm 3/50
12.05.2014 Paraatiponit ERJ 110cm 4/30
15.05.2014 Paraatiponit ERJ 110cm 5/30
12.05.2014 LAC ERJ 110cm 4/40
16.05.2014 LAC ERJ 110cm 1/40
19.05.2014 LAC ERJ 110cm 1/40
12.06.2014 Aaltolan tila ERJ 100cm 4/30
21.06.2014 Ventos ERJ 100cm 5/40
22.06.2014 Kauniston tila ERJ 110cm 3/40
23.06.2014 Kauniston tila ERJ 110cm 2/40
25.06.2014 Kauniston tila ERJ 110cm 3/40
30.06.2014 Kauniston tila ERJ 110cm 4/40
03.07.2014 Kauniston tila ERJ 110cm 3/40
05.07.2014 Kauniston tila ERJ 110cm 5/40
11.07.2014 Kauniston tila ERJ 110cm 5/40
11.07.2014 Kauniston tila ERJ 110cm 2/40
01.07.2014 Ziel Sporthorses ERJ 110cm 3/30
03.07.2014 Ziel Sporthorses ERJ 110cm 1/30
07.07.2014 Susiraja ERJ 110cm 4/30
27.07.2014 Kadotetut Suomenhevoset ERJ 110cm 5/30
22.09.2014 Mël Seren ERJ 110cm 2/30
11.09.2014 Mörkövaara ERJ ​110​ cm ​3/30​
16.09.2014 Mörkövaara ERJ 110cm 1/30
16.09.2014 Mörkövaara ERJ 110cm 3/30
07.10.2014 Zurück ERJ 100cm 5/30
03.11.2014 Breezy Meadows ERJ 100cm 2/50
04.11.2014 Breezy Meadows ERJ 100cm 2/50
16.11.2014 Breezy Meadows ERJ 100cm 6/50
19.11.2014 Breezy Meadows ERJ 100cm 5/50
20.11.2014 Breezy Meadows ERJ 100cm 4/50
02.11.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 2/30
03.11.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 5/30
06.11.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 3/30
07.11.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 1/30
10.11.2014 Mörkövaara ERJ 100cm 3/30
08.11.2014 Deathrow Stables ERJ 110cm 1/30
10.11.2014 Deathrow Stables ERJ 110cm 2/30
13.11.2014 Deathrow Stables ERJ 110cm 4/30
28.11.2014 Halmasoja ERJ 100cm 1/30
27.11.2014 Pirunportti ERJ 110cm 3/30
30.11.2014 Pirunportti ERJ 110cm 4/30
03.12.2014 Pirunportti ERJ 110cm 4/30
04.12.2014 Pirunportti ERJ 110cm 1/30
28.12.2014 Fifth Bridge Ponies ERJ 110cm 2/30
29.12.2014 Fifth Bridge Ponies ERJ 110cm 5/30
18.12.2014 Mörkövaara ERJ 110cm 1/40
12.01.2015 Kilpailukeskus Holmberg ERJ 100cm 2/50
15.01.2015 Kilpailukeskus Holmberg ERJ 100cm 2/50
06.01.2015 Mörkövaara ERJ 110cm 5/30
10.01.2015 Mörkövaara ERJ 110cm 5/30
15.01.2015 KK Reiter ERJ 110cm 4/30
17.01.2015 KK Reiter ERJ 110cm 4/30